onsdag 28 december 2011

En grön jul!

Julen kom och gick.
Ingen snö vi fick.

Ni som inte hade förstått det innan, förstår nu varför jag inte skriver rim på julklapparna, inte skriver dikter, inte skriver ... rim över huvudtaget.


Bild från Simrishamn, igår 27/12.

Men en lugn, skön jul fick vi i alla fall. Ingen kaos på vägarna här i södra Skåne, ingen snöskottning, ingen pulkaåkning, ingen...
Men på juldagen hittade vi kantareller i skogen och igår hittade vi blommande tusenskönor.


Jag som julnörd känner lite sorg över att julen är slut. För julen varar väl till påska? Det var inte sant, nej det var inte sant...
Nej, julen varar inte riktigt till påska, men väl ett tag till. Tjugondedag Knut åker julen ut! Det är mer än två veckor till dess.
Snart är det Nyårsafton - då ska jag jobba. Det var min tur, helt enkelt, att ta ett riktigt "skitpass", så nyårsnatten är min! Jag kan vara med på en stunds nyårsfirande åtminstone.

Sen kommer väl snön, i januari, februari och kanske t.o.m. i mars. Vi får väl se vad denna vintern har att erbjuda. Kanske ingen snö alls? Så illa får vi väl ändå inte hoppas att det blir. Jag vill åka pulka, skridskor och kanske också lite skidor?

Dagen idag har varit en riktig jullovsdag. Sov länge, åt frukost sent.
Barnen var hos farmor och farfar - kul!
Maken var på begravning - inte kul.

Jag var ensam hemma!
Tränade.
Läste en bra bok.
Spelade lite wordfeud.
Tvättade.
Läste lite till.
Vek tvätt.
Latade mig.
Läste ännu mer.

Oj, vad skönt det var!

fredag 23 december 2011

Julstress

Nej tack, inte för mig.
Har tittat på köksskåpen och konstaterat att de inte är torkade nu till jul, varken inuti eller utanpå. Har tittat in i "datorrummet" och konstaterat att det inte har blivit rensat - i år heller. Men, so what? Vad är viktigast?
Just nu - peppar, peppar, ta i trä...- så är vi alla friska. Vi ska ta till vara tiden och varandra.

Igår var jag, barnen och några kompisar i Skrylle. Vi roade oss med vår nya hobby geocaching. I går var vi ute i närmare 4h. Så skönt.
I dag var vi ute hela familjen i 2,5h. Jättemysigt!
Att leta skatter i skogen motiverar verkligen barnen. Och oss. Inga problem att få dem att gå och gå och gå. Annars är de inte särskilt sugna på skogspromenader bara för promenerandets skull. Denna vackra björkskog hamnade vi i idag. Perfekt för en liten fikastund!
Nu i kväll har vi fixat årets viktigaste julklappar; julgåvor till såväl Unicef som Cancerfonden.
Nu ska jag med gott samvete sätta mig i soffan, dricka ett glas vin, titta på "På spåret" och kanske smaka lite på årets julgodis.

GOD JUL!

fredag 9 december 2011

Julens dofter

Mmmmm, nu doftar det jul här hemma.
Idag har jag varit ledig med yngste sonen. Några små inköpsrundor, bl.a. till det lokala musteriet som har underbar äppelglögg, annars hemma och fixat juldofter.

Apelsin med istuckna nejlikor - ett måste till jul (de svarta "rören" är vår ljuskrona som jag bundit apelsinen i).
Saffransskorporna står i ugnen.
Undrar om jag lyckas baka idag utan att brandvarnaren går igång. Att den går igång merparten av mina baktillfällen, visar det att jag är extremt dålig på att baka eller att brandvarnaren sitter på fel ställe?

Pepparkakshjärtan hänger nu i fönstren, både på barnens rum och i köket.

Och framför vår underbara täljstensugn står årets nya juldoft; stjärnanis. Luktar lakrits - härligt. Några kanelstänger fick också plats här. Från början i väntan på annat ställe, men nu tror jag de får stanna.

Denna bild fick jag ta bort några dagar eftersom jag var start misstänkt som Tomte åt en tjej i vår härliga julswapp där vi, ett gäng tjejer/kvinnor som inte känner varandra skickar en adventskalender till någon av de andra. Som sagt, en av tjejerna misstänkte mig starkt och jag fick ta bort bilden för att inte avslöja mig helt om hon skulle kika in här (och det gjorde hon). Dock har hon tillräckligt många indicier nu för att vara helt säker, så nu lägger jag tillbaka bilden. Om hon tittar och läser här så behöver hon inte tveka alls längre.
Dock är jag ingen vidare detektiv. Jag har inte den blekaste aning om vem som är min Tomte. Vet inte hur jag ska lyckas luska reda på det heller...

lördag 3 december 2011

Gröna fingrar

Förra året, när julen var över, hade vi inte hjärta att kasta ut julstjärnorna trots att de var överblommade och hade tappat sina röda fina kronblad. Istället stod de som gröna växter lite här och var. De växte och frodades, blev ganska stora. För några veckor sedan upptäckte vi att den ena åter fått röda kronblad. Stor och fin!
(Lite svårt att göra blomman rättvisa på bild, men visst är den fin!)
Vi hade två lika stora fina julstjärnor till, men de är fortfarande bara gröna. Undrar vad vi gjort för skillnad...
Eller vi och vi - jag befattar mig inte med att sköta våra krukväxter. Jag står bara för inköpen av nya när det är dags.
Och faktiskt har jag hört att krukväxterna i ett hem mår bäst av att EN person har ansvar för dem. Det var prästen vid vårt bröllop som pratade om att man i ett äktenskap ska hjälpas åt, dela glädje och sorg, men att vissa saker, t.ex. krukväxterna, blir bäst om EN har ansvar för dem. Eftersom det är allmänt känt att jag är otroligt bra på att ha ihjäl krukväxter på löpande band väckte detta en del munterhet i kyrkan. Han visste inte hur rätt han träffade!
Så, här hos oss har maken det odelade ansvaret för krukväxterna, och se hur bra det blir!
Ibland, när svärmor är här påpekar hon vänligt att en eller annan växt skulle må bra av att ansas eller planteras om. Och vilken tur för växterna, annars skulle det aldrig bli gjort här. Trots makens gröna fingrar.

fredag 2 december 2011

Vindsfynd

För några dagar sedan var jag uppe på vinden och rotade runt. Jag skulle bl.a. ha tag i en korg att lägga adventskalender-paketen i. Hittade mormors gamla mangelkorg, den var precis lagom stor för att rymma nästan 100 paket.
Dessutom hittade jag en perfekt svampkorg som min farmor har haft. Den är inte använd på ett tag...
I den låg en gammal tidning från maj -72, hel och fin.
Jag var ju bara tvungen att läsa lite. Tänk, den var äldre än jag själv!

Fastnade speciellt för en annons från en kemtvätt:
Förutom priserna så är ju kommentaren längst ner väl värd att läsa:
Nu fäster vi märklapparna med säkerhetsnål *bild* Lätt att ta av, Skadar ej, Bra att ha

Var det någon som reagerade på summan 100 paket att lägga i mangelkorgen? Jo, det stämmer. Egentligen bara 96, men det är väl nästan 100?
I år har vi fyra paketadventskalendrar här. En var till alla i familjen. Barnen har fått varje år, eftersom jag var så "duktig" när de var små och broderade vars en adventskalender-tavla till dem. Och det är ju så kul att handla småpresenter, slå in och framförallt; att se glädjen i deras ögon när de får öppna dem.

Eftersom jag är en julnörd av stora mått blev jag väldigt förtjust när jag förra året hittade en blogg med fullt av lika galna människor som jag själv. I år är jag med! Vi gör adventskalendrar till varandra; alltså har jag fått en adventskalender med 24 fina paket. Jag är också hemlig tomte till en annan nörd och har skickat 24 paket till henne.

Både barnen och maken kommenterade orättvisan i att inte maken hade någon paketkalender, men tänk - en snäll tomte fixade en till honom också. Igår fick han en fin glaskula att hänga i fönstret med ett ljus i. Precis en sådan som jag har tänkt att man skulle kunna ha i köksfönstret. Vilken bra tomte!
Så här såg korgen ut när de första tre kalendrarna var ilagda. Sen tillkom ju makens 24 paket och viss omflyttning gjordes. Dessutom har jag tagit bort det röda, fina jultyget från korgen, då det i själva verket var mina gamla julgardiner till vardagsrummet - och det vet vi ju hur det gick med dem...

torsdag 1 december 2011

Julgardiner

Som jag skrivit om tidigare så kom alla julgardiner upp i helgen. Dock har jag inte varit helt nöjd med gardinen i vardagsrummet. Den gav inte den julstämning jag ville ha, trots att tyget var jättefint. Jag har funderat lite på om jag skulle byta ut den mot den gamla.
Igår kväll när vi satt och tittade på TV undrade maken om den nya gardinen verkligen var rak. Och NEJ, det var den inte. Vid närmare kontroll visade det sig att det skilde en hel del cm i längd vid kanterna (det är en lång kappa, ca 7m, därför har det inte varit så tydligt). Oj, vilken dålig sömmerska vi anlitade...

Kl var strax efter 22. Då tog jag fram strykjärnet och strykbrädan och med gemensamma krafter hade vi den gamla julgardinen uppe på en liten stund.

NU har vi julstämning även i vardagsrummet.

Idag var det dags att öppna första paketet i adventskalendern. Barnen vaknade innan klockan ringde. De ville direkt upp och öppna, men den elaka mamman krävde att frukosten skulle vara uppäten, kläderna på och tänderna borstade innan man fick öppna några paket. Jag har aldrig förr sett mina barn bli klara så snabbt på morgonen!