lördag 29 december 2012

Ofas

Jag har varit totalt i ofas med vädret (läs: temperaturen) i höst.

1. När hösten kom plockade jag upp Dahliorna som man ska. Lade dem på tork. Men innan de var helt torra varnades för frostnätter, så Dahliorna packades ner och skyddades mot frosten. De första frostnätterna här i Skåne följdes av en varmare period, så jag plockade upp Dahliorna igen för att de inte skulle ruttna under vintern.
"Plötsligt" var det -10grader ett par nätter.
Någonstans i mitt huvud var Dahliorna redan nerpackade och skyddade mot frost, så det blev inte gjort igen...

2. I början av oktober köpte jag vitlök för att plantera. Tjejen i affären var noga med att påtala för mig att jag inte skulle sätta dem för tidigt. "Så sent som möjligt, innan tjälen går i marken, helst inte förrän i december."
Så kom de där kalla nätterna...
...och jorden blev stenhård och täckt med snö

Vad gör man åt det?
Ja, Dahliorna är väl inte mycket att göra åt. De dog givetvis allihop i kylan. Jag hade många, en stooor papperskasse full. Under åren har jag gett bort massor av knölar till vänner och bekanta. Kanske kan jag få tillbaka några till våren? Får väl ge mig ut på tiggarstråt.

Efter snart två veckor med plusgrader har nu jorden tinat upp ganska bra. I pallkragen där vitlöken skulle planteras var jorden idag ganska mjuk, så när som på ett hårt lager längst upp. Det var lätt att gräva sig igenom. Så idag blev löken stoppad i jorden. Det får bära eller brista.

Det var absolut årets sista plantering, jag lovar!4 kommentarer:

  1. Ja, i år var man verkligen helt oförberedd. Märkligt varmt för årstiden ena dagen och -24 grader kallt nästa morgon... Dahliaknölar gav jag upp redan för ett par år sedan, jag är för slarvig för sånt man måste gräva upp.

    Gott slut på 2012 och en fin nyårsafton önskar jag dig!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. Usch ja, får se om mina dahlior klarat sig, tog upp dem lite sent. Jag fick inte heller ner vitlöken innan tjälen kom... men nu har det regnat och det kanske går att gräva igen? Och vad jag oroar mig för några buskar jag hade i krukor som skulle ner, men som inte kom ner förrän kylan kom. Jag vattnade jorden med varmvatten för att det skulle gå att gräva! Känns väldigt osannolikt att dessa växter överlever, det blev ju så kallt så snabbt... och sen töade det. Blä!

    SvaraRadera