tisdag 1 januari 2013

Nyårsfest

Vi har avslutat 2012 och även påbörjat 2013.

Nyårsafton firade vi tillsammans med goda vänner och vår egen form av nyårs-knytkalas. Vårt knytkalas innebär att vi tilldelar/tilldelas vem som ska ha ansvar för vilken maträtt, och att man tar med sig ingredienser och recept till festen. Sen lagar vi maten gemensamt, kakorna bakas innan.
Det har också blivit mer eller mindre tradition att man ska leta upp nya recept som man inte provat innan. Alltså, man har ingen aning om hur det kommer att smaka - men än så länge har vi nog aldrig blivit besvikna.

Vi träffas redan på eftermiddagen, fikar och har utlottning. Utlottning om vem som ska få laga vilken maträtt.
Igår började vi (som så många gånger förr) diskutera vad vi haft för meny tidigare år. Idén om att samla alla recept till en egen "nyårskokbok" kom också upp. Så nu börjar jag samla gårdagens mat här, så får vi se vart det bär.

Eftermiddagsfikat bestod av en pepparkakscheesecake.
Den var jättegod.
Receptet var till 6 personer, men räckte gott och väl till 8.

Förrätten var laxtartar av lax, avocado, rödlök och dressing, toppad med creme fraiche, stenbitsrom och gräslök. Gott.


Huvudrätten denna gång var för en gångs skull förberedd. Dubbelmarinerad fläskfilé - den var redan klar, bara att lägga upp. Till denna hade vi potatisgratäng med massor av vitlök samt sallad på maché, ruccola, gurka och melon.


Efterrätten var kardemumma-pannacotta med ananas och granatäpple. Första gången jag ätit en pannacotta som verkligen var riktigt god. Vi gjorde mindre än receptet sa av gelén att toppa med, men var ändå ganska överens om att det nog varit ännu godare att utesluta den helt, bara ha frukten ovanpå pannacottan.


Efter raketer och champagne gav vi oss på den obligatoriska nattkakan. Den som ingen egentligen orkar, men ändå inte vill vara utan. Vi blev bjudna på en himmelsk chokladkaka med två sorters chokladmousse. Receptet kommer så fort jag fått det.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar