onsdag 1 januari 2014

Nyårsmeny


Jag tänkte börja årets bloggande på samma sätt som jag började förra året; med nyårsmenyn.
Som vanligt hade vi nyårsknytkalas, vilket innebär att någon tar med sig recept och ingredienser till förrätten, värd/värdinna står för recept och ingredienser till huvudrätt, någon annan fixar recept och ingredienser till efterrätt. De övriga tar med eftermiddagskaka, frukt, godis, raketer...

Vi träffas tidigt på eftermiddagen för att fika och sen laga maten tillsammans. Härliga stunder i köket och många skratt.

Eftermiddagskakan i år var en dajmtårta. Mums!

Hasselnötstårta, 6-8port

2 ägg 
2 dl strösocker
100g malda hasselnötter
1 tsk bakpulver

garnering:
2-2½ dl Milda visp (grädde)
2-3 msk O´boy
1 dubbeldaim

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker.
Blanda bakpulver med de malda nötterna, rör ner i äggblandningen.
Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen, grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Låt svalna.
Vispa grädden och smaksätt med O´boy.
Bred grädden över tårtan och strö krossad daim över.


Förrätten blev "Räktorn"
till 4-6 personer

12-18 Skivor vitt formbröd
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
3 msk kaviar (eller stenbitsrom)
1 liten rödlök, finhackad
5-6 cm purjolök, finhackad
3 msk hackad dill
Till garnering
ostbågar, krossade
1 burk stenbitsrom, svart
1 citron i klyftor
250 g räkor
dillkvist

Tryck ut 1-2 cirklar ur varje brödskiva, 3-4 cirklar/portion.
Vispa crème fraiche så den blir tjock. Blanda i majonnäs, kaviar, dill rödlök och purjolök. Bred smeten på bröden och stapla dessa. Låt stå kallt i kylen ca 15 min.
Ta ut bakelserna, rulla i de krossade ostbågarna.
Garnera med räkor, stenbitsrom, citron och dillkvist.

Vår erfarenhet:
Det vore nog gott att ha räkor även i smeten inuti bakelsen.
När vi skulle rulla bakelserna i ostbågarna tog vi på lite smet (utan lök) utanpå, så fäste ostbågarna bättre.


Till varmrätt åt vi Baconlindad fläskfilé med rösti
Det serverades med en spännande sås innehållande bl.a. bacon, och en sallad med tomat och sojabönor.



Till efterrätt blev det i år: Glace au four
6 personer
Havrekaksbotten
75g smör/margarin
2½dl havregryn
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/4 dl strösocker
fyllning
1 pkt (225g) djupfrysta hallon, nästan tinade
2 pkt (à ½liter) vaniljglass
Maräng
3 äggvitor
3/4 dl strösocker
till garnering
2 msk flagad mandel
Gör så här:
Smält smöret, häll det hett över havregrynen och låt det svälla en stund.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner ägg, socker och mjölblandningen i grynen.
Vik en form av dubbel aluminiumfolie, 18x22cm och smörj den väl. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader, ca 20 min.
Låt kakan svalna något och lossa från formen. Lägg på ett ugnssäkert fat.
(Så här långt går att förbereda)
Blanda äggvitorna till marängen med 1 msk av sockret. Vispa blandningen och tillsätt resten av sockret, i 3-4 omgångar, allteftersom marängen tjocknar. Marängen är färdigvispad när den går att klicka och behåller formen.
Lägg ihop Glace au four så här:
- strö de ej helt tinade hallonen över kakan
- lägg på glassen iskall, direkt från frysen
- täck allt med marängmassan och strö över mandeln.
Grädda gensat i 275 grader, tills marängen fått färg, ca 3 min
Servera omedelbart!
Vi stod över mandeln och hällde istället på strössel/silverkulor efter gräddningen.

Mums, vilken middag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar