lördag 7 juli 2012

Skuggrabatt

Nu börjar det bli dags att planera min nya skuggrabatt lite mer. Helt i skugga är den väl i och för sig inte. Lite sol på morgonen och lite sent på kvällen. Men jag tror att det får räknas som skuggrabatt ändå.

Längs husväggen klättrar i dagsläget en stor klätterhortensia. Jättevacker, men vi är tvungna att hålla den ganska hårt tuktad då det går en trädgårdsgång precis utanför. Denna gång ska bort, så hortensian ska få ta lite mer plats.
Framför ska jag ha lungört, ett hav av lungört som ska ge blomsterfägring på våren. Sen ska Funkiorna få ta vid. Jag vet ännu inte om jag ska ha flera olika eller bara några få sorter. Men något mer behövs...

Jag har köpt några plantor vit bolltistel via tradera. Jag vet att de inte vill stå i skugga, men kanske, kanske kan de klara sig om jag är riktigt snäll mot dem...

Några mer förslag?
Vitt vore trevligt om det ska vara blommor!

5 kommentarer:

 1. Hosta är verkligen en trevlig skuggkompis!
  Några andra förslag är jag dålig på att komma med, så där på rak arm.
  Du får göra som jag: Åk till plantskolan och botanisera!

  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för besöket! Växten i tredje bilden är ett Kermesbär. Jag vet inte om den går att hitta i handeln, fick en pytteplanta på en loppis för många år sedan.Somliga, söderöver, säger att den blir ett ogräs. Jag hittar enstaka fröplantor ibland men vi har fortfarande bara detta exemplar.

  SvaraRadera
 3. Det är många fler växter än man tror som klarar skugga! Lungört och funkia kommer man långt med. Bättre att ha ett fåtal sorter! Fina rosor du "hittat" i din trädgård. Var rädda om dem, om de är friska!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Ja, lungört & funkia är ju jättetacksamma i skugga...
  Ha en finfin vecka,
  Lydia

  SvaraRadera
 5. En vit ros kanske? Snow Ballet eller the Fairy. Eller en vintergrön rund liten buske? Buxbom, thuja, järnek. Och ett hav av lungört kommer att bli riktigt, riktigt fint!

  Så snällt om jag får mer vintergröna! Jag är hemma när ni kommer till mina trakter. Hör av dig någon dag innan så kan jag komma och hämta dem.

  Lycka till med stensättning...

  Kram Tamara

  SvaraRadera