måndag 17 februari 2014

Meteorologisk vår?

Idag, när jag kom ut genom dörren efter jobb kändes det verkligen som vår. Solen strålade, ljumma vindar rufsade runt i håret.
Hur var det nu?
När kan man räkna att det är vår?
Vad säger SMHI?
Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är normalt tiden för högvintern i sydligaste Sverige.
Nåja, den 15 februari var ju i förrgår. Så, kan våren ha börjat redan då? Enligt SMHIs sida var det första dygnet med vårtemperaturer i går, den 16/2. Nu får vi väl se hur vädret blir framöver. Kanske är våren redan här? Om man tittar på väderprognosen så verkar det ju vara så.
 På SMHIs sida kan man se att vintern anlände till Skåne mellan den 16 och 22 januari. En kort vinter var det visst.
Känner mig lite snuvad på vintern i år. Två ynka veckor med snö. Ingen skridskois på sjön. Det kan komma, visst kan det, men...

...i morgon ska jag ge mig ut och leta vårtecken!

1 kommentar:

  1. Absolut att den är här. Våren! Skridskoisen kan du glömma :)

    Att leta vårtecken låter som en väldigt trevlig sysselsättning. Tyckte mig se att snödropparna redan kommit upp. Hej vad det går. Åt rätt håll!

    Kram Tamara

    SvaraRadera