söndag 14 augusti 2011

Brevet

Häromdagen låg det ett brev i brevlådan. Från styrelsen i vägsamfällighetsföreningen, adresserat till "alla fastighetsägare med angränsning till föreningens asfaltväg".
Där stod att bussbolaget som kör skolbussarna här har påpekat att det är lite mycket växtlighet vid vägen. De vill nu att vi ska ta bort träd, buskar och andra växter som växer ut över vägen.

För vår del gäller det framförallt två stora granar som står längst in/ut i hörnet av trädgården.
I går tog vi ner den ena. Vi började med att såga bort grenar - nerifrån och ca 3m upp. Sen band vi en lång lina om stammen för att dra den åt rätt håll. Den står som sagt precis bredvid vägen och vi ville ju inte ha den att falla ut där. På andra sidan om granen - in mot trädgården - står fler granar, så ditåt kunde vi inte heller fälla den. Inte heller in i grannens trädgård. Återstod att lägga den ner längs staketet.
Maken sågade, jag drog i linan för att få den att falla rätt. Det gick nästan. Den ramlade åt rätt håll, men lite snett och lade sig över staketet, på fel sida. Vi fick baxa över den på rätt sida innan vi (läs: maken) kunde såga upp den i hanterbara bitar.

Dagens gran var ganska mycket högre och lutade sig dessutom lätt ut över vägen, så vi beslutade oss för att fälla den ut över vägen. Tur att vi inte bor vid någon tättrafikerad väg...
Med samma tillvägagångssätt som igår och dessutom lite assistans från grannen - som dessutom lånade ut sin eldrivna motorsåg - så gick det jättebra!

Det är jättefult där granarna stått, bara torra grenar, men vi hoppas att det snart kommer lite mer växtlighet. En kaprifol letar sig redan upp mellan grenarna, en vinbärsbuske med långa, rangliga grenar växer också där, så vi hoppas att de kan ta lite fart.

Sen funderar vi lite på en formulering i brevet: För att buss och andra stora fordon ska kunna trafikera vår väg skall en fri höjd av 4,5m finnas samt inga träd och växter närmare vägkanten än 1 meter.
Fri höjd kan jag förstå, och även att grenar inte får hänga ut över vägen. Men...
...vårt staket står bara lite drygt ½ meter från vägkanten. Betyder det att vi måste ha tomt på växter ½ meter innanför staketet?

Stubbarna står kvar ganska höga för att förhoppningsvis
 bära upp lite klätterväxter samt döljas av dessa.

Två rejäla högar ris blev det. Snart dags att hyra ett släp och köra till tippen. Undrar om det räcker med en runda?
Kanske - när vi ändå är igång - ska vi inte ta ner päronträdet också?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar