tisdag 5 mars 2013

Det som göms i snö...

...kommer fram i tö.
Så här skräpigt är det på många ställen längs vår lilla väg. En tråkig syn.
Idag mötte jag några grannar som var ute på barnvagnspromenad. De hade samlat upp en massa ölburkar och hade hela korgen under vagnen full.
Usch!

Lärkan har jag varit ute och tittat och lyssnat efter de senaste dagarna, vi har ett par hagar/ängar där man brukar kunna se och höra den ganska tidigt varje vår (10 februari hävdar en granne). Ännu har varken jag eller denna granne hört eller sett någon lärka i år. Var är de?
Några andra fåglar såg jag i alla fall.
Hackspett, Glada och Stork
(och en hel del andra som jag inte lyckades fånga på bild)
Våren har anlänt till delar av Sverige nu.
Södra Blekinge, Kristianstadstrakten och några små områden i Norrland.
Den meteorologiska våren alltså.
SMHI definierar den meteorologiska vårens ankomst så här:
Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är normalt tiden för högvintern i sydligaste Sverige.


Här är en karta där man kan följa den meteorologiska vårens ankomst.

Den kalendariska definitionen säger dock att våren omfattar månaderna mars, april och maj.

2 kommentarer:

 1. Ja, nu är det extra gott att bo i Kristianstad! Våren är här. Tralalalala...

  Lärkan har jag inte hört (tror jag ;)).
  Däremot har några sparvar börjat boa in sig i vår fågelbo vid garaget. Jag ser dem från köksfönstret och de jobbar på som tusan med att inreda. Hoppas på bebisar senare i vår.

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 2. Jag bor visserligen i Kristianstad kommun men här hos mig är våren sannerligen inte kommen. Det är nackdelen med att bo här på åsen, det är alltid kallare. Men det har smält på bra här också. Trist när det är burkar och annat skräp som kantar vägarna. Hos mig är det mest hundskit. Inte så trevligt det heller.

  Ha en fin kväll. Kram, Karin

  SvaraRadera