onsdag 2 maj 2012

Sol, sol, sol

Äntligen kom solen och värmen! Visst är det härligt!
Men då, mina vänner.
DÅ - nej NU måste jag (som vanligt) höja ett varningens finger.
VARNING FÖR SOLEN!!!
Den är underbar, vi behöver ljuset & värmen, vi behöver solstrålningen för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. Men, vi måste vara försiktiga!
Trots alla varningar, trots all information så ökar fallen av malingt melanom i Sverige.
Malingt Melanom är en gräslig sjukdom. Lömsk, farlig, otäck, skrämmande.
Jag vet.
Men vi kan skydda oss. Genom att se till att inte bränna oss.

I takt med att användningen av solkräm ökar, så ökar också fallen av hudcancer (malignt melanom).
Varför det? Jo, för att solskyddskrämer invaggar oss i en falsk trygghet.
Visste ni att man ska använda ca ½ dl solskyddskräm varje gång man smörjer in sig för att man ska komma upp i den solskyddsfaktor som det står på flaskan? (Klart ni vet, det vet ju alla, men gör man det?) Dessutom ska man smörja sig flera gånger per dag. Med lite enkel matematik ger det att en flaska solskyddskräm räcker till en person ca 2-3 dagar. Hur många av oss använder de mängderna?

Nej, man får vara så snäll och ta till andra metoder.

Den allra viktigaste som rekommenderas är att vara inomhus kl 11-14. Solen är som starkast under denna tid.
Kläder då?
En vit t-shirt motsvarar ungefär solskyddsfaktor 7-10, men om den blir blöt endast hälften. Jeans däremot skyddar bra, som solskyddsfaktor 1500(!). De flesta vanliga kläder ger dock ett skydd på ca 20-30.
Även en mulen dag måste man vara försiktig. Moln släpper igenom 10-50% av strålningen, och om man jämför en mulen dag kl13 med en solig dag kl17 utsätts vi för betydligt mer strålning den mulna dagen.
Inte ens i skuggan slipper vi undan. Reflexion från olika ytor (sand, snö) gör att strålningen ökar. Indirekt strålning från himlavalvet gör att man i skuggan kan få så mycket som 50% av strålningen på sig dvs att vistas i skuggan ger ett skydd motsvarande solskyddsfaktor 2.
Har jag skrämt upp er nu?
Nåja, det är kanske bra. Men man kan ju inte sitta i en mörk källare hela sommaren.
Råden jag kommer att försöka följa är:
  • Stanna inomhus kl11-14.
  • Använda kläder, det finns ju speciella solskyddskläder med faktor 50+, även för vuxna. Dessa kan man bl.a. köpa på http://www.zunblock.se/ här har jag handlat och de har en fantastisk service, det är också deras kläder man kan köpa på apoteken. Till barnen finns många olika alternativ; zunblock, sunmate, p.o.p., Name it, KappAhl, Lindex, H&M... Men kolla här!
  • Använda solglasögon (med UV-skydd) och solhatt.
  • Använda solskyddskrämer, men vara medveten om att den siffra som står på flaskan gäller vid användning som beskrivs ovan. Även i liten mängd (som de flesta använder dem) skyddar de väl i alla fall bättre än ingen solskyddskräm alls.

1 kommentar: