söndag 31 juli 2011

Skördetid!

Massor av goda sommaräpplen mognar nu på vårt träd. Jag har (som vanligt) ingen aning om vad det är för sorts äpplen, men de är goda. Tycker både vi och rådjuren...
Helt obekymrade kommer de vandrande, även mitt på dagen. De bryr sig inte särskilt mycket om oss människor så länge vi inte springer efter dem och viftar och skriker (vilket vi faktiskt gör när vi ser dem inne i trädgårdarna). Blir de bortjagade från ett (mat-)ställe lunkar de vidare till nästa.
Jag tycker att rådjur är vackra, fantastiska djur - men inte i min trädgård. De har hela skogen i lugn och ro! Jag ska leta upp en bra lista över rådjurssäkra växter, det borde inte vara så svårt att hitta.

Tillbaka till vår fruktträdgård.
För drygt tre år sedan tog jag denna bild av vårt äppelträd en vacker dag i maj.

Ett par månader senare började grenarna vissna utifrån. Just då gick vår granne - mycket lämpligt - en trädgårdsutbildning och tog med några grenar till skolan. De diagnostiserade trädet med massor av olika sjukdomar innan de kom fram till att det var en mycket allvarlig, smittsam sjukdom med anmälningsskyldighet. Oj, oj, oj. Vi var på vippen att såga ner och bränna hela trädet när de plötsligt ställde frågan om det varit svarta fläckar i blommorna när det blommade. Kunde vi komma ihåg det? Komma ihåg kunde vi inte men vi hade ju bilder. Inga svarta fläckar! Kunde det vara något annat? Vid det här laget var hela grannens skola involverad och engagerad.
Vi lät bli att såga ner trädet - och väl var väl det. Till året efter hade det hämtat sig ifrån vad-det-nu-var-för-sjukdom och gav oss massor med fina äpplen. Och det har det gjort sedan dess.

Vårt päronträd däremot ser vi inte mycket hopp för. Starkt angripet av päronrost. Vi har inga barrträd som kan vara växelvärdar hos oss, och det är svårt att undersöka alla grannars trädgårdar. Så, tyvärr, päronträdet har sett sin sista sommar. I höst ska det ner. Kanske blir det gräsmatta där i stället, kanske ett annat fruktträd. Jag skulle ju väldigt gärna ha ett Aroma-träd.

Just den sidan av vårt hus är det nog dags att vi diskuterar noga nu. Vad vill vi göra med den?
Där står några fruktträd på den ganska smala remsan gräsmatta. Rabatten invid huset är fin. Massor av blå och rosa perenner. Men vi är ju aldrig där! Det är mest en transportsträcka mellan fram- och baksidan av huset.
Vad ska vi göra?
Antingen flytta alla de vackra perennerna så att de står nånstans där vi ser dem mer och kan njuta av dem. Eller skapa en sittplats där (också). Vi får väl se...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar