måndag 27 augusti 2012

Lite hjälp?

Häromdagen stod jag i en trädgård i byn och skulle gräva upp en tremastarblomma. Trädgårdens ägare gick för att hämta en spade och hjälpa mig att gräva. Då passade jag på att titta på alla växter runt omkring mig.
Blicken fastnade direkt på denna vackra, nästan självlysande blå tistel.

Nu undrar jag; är det någon som vet vad det är för något?
Den var ca 120cm hög, och enligt ägaren - alltid lika "självlysande" blå.

6 kommentarer:

 1. Jag tror det är en rysk martorn, men jag kan ha fel. Otroligt stilig är den i alla fall! Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Alpmartorn eller rysk martorn. Vet inte riktigt skillnanden faktiskt. Jag har den och kallar den alpmartorn men jag har hört det andra namnet också.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Åhh, den är tjusig! Min förra granne hade ett monsterexemplar av den som jag alltid avundades. Vet inte namnet dock, men ser nu att du redan fått hjälp med. Så nu vet jag också ;)

  SvaraRadera
 4. Så härlig. Underbar färg. Läste precis om den:
  Ju torrare den står, ju blåare färg får den :-D

  Kram, Eira

  SvaraRadera
 5. Det är rysk martorn som Hanna sa. Skillnaden mellan rysk martorn ,Eryngium planum och Alpmartorn,Eryngium alpinum är ganska stor. Alpmartorn har både en silvrigare färg, Har smalare och högre blomma samt att själva kransen (svepeblad) som sitter runt blomman är mycket längre hos alpmartornet som kan 4 cm långa.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 6. Jag tror också rysk martorn. Vi har haft den men fick ta bort eftersom den ÄLSKADE vår lera och frösådde sig precis överallt, med en viss förkärlek för plattfogarna.Snygg färg men den har en djup rot...

  SvaraRadera