lördag 30 april 2011

Vargavinter?

Vintern slog väldigt hårt mot en del av mina växter.
Tre av fem klematis överlevde inte. Inte heller tre av de fyra gräsen (varav två Pampasgräs) klarade snön och kylan. Tråkigt. Nu får jag ta och fundera på om jag ska köpa nya av samma eller satsa på någon annan variant.
Dessutom har flera av Lagerhäggsbuskarna tagit stryk. En hel del blad är alldeles bruna, men det ska räcka att bara klippa av de skadade grenarna.
Vår murgröna som växer på staketet in till grannen och som vi beundrade tillsammans i höstas. Den hade blivit så stor och fin. Nu är den helt grå och nervissnad. Man kan dock ana liv längst ner, så det är väl bara att klippa ner den också och låta den börja om på sin mödosamma klättring.
Mina Kokardblomster har inte heller hämtat sig. Dock läste jag nånstans att de var ettåriga. Miss av mig, jag trodde att det var perenner...

Några växter som däremot klarade vintern alldeles utmärkt är kvickroten, nässlorna, maskrosorna och alla de andra ogräsen som frodas i såväl rabatter som gräsmatta. Igår tog jag en runda för att försöka utrota Skelörten. Nässlorna har jag plockat  och lagt i blöt för att använda som näring.

Jag går varje dag sakta förbi min gul-orange-röda rabatt och gläds åt allt som tittar upp där nu. Hostorna, dagliljorna, Dagöga, Solbrud... Några Montbretior satte jag förra året men såg inte till då. Kommer de kanske i år?
Dessutom har jag satt gladiolus, sått akleja och några solrosor längs staketet.
Häromdagen upptäckte jag att det växte små, små plantor av Solrosor på ett annat ställe. Dem har jag inte planterat där, men jag kom på att vi under några veckor hade en fågelfröautomat hängande precis där. Spännande att se om det blir något.

Nu är det nästan färdigsått (&planterat) i trädgårdslandet. Jordärtskocka, sockerärtor, morot, rädisor, rödbetor, gurkört, mm. Allt blandat med blommor i olika färger och former. I år vill jag ha mycket färg!

Sitter på jobbet och drömmer mig ut...
Har i alla fall lite tid till planering och fundering.
På vägen hem kör jag inom Hornbach för att möta familjen och titta på staket. Kanske blir det också en liten runda på Skåneplantor i Staffanstorp? (Passerar ju det på vägen, liksom)
Vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar