söndag 29 maj 2011

Helgens projekt

Vi har haft en härlig helg. Lugn och skön skulle man kunna säga - i almanackan var lördagen helt tom och idag stod bara en knytteträff på schemat. Tur att vi inte skrivit in trädgårdsarbete där - då hade en varit överfull. Vi har jobbat och slitit och ändå inte hunnit hälften av vad jag önskade att vi skulle hinna. Dock har vi faktiskt hunnit en hel del.

Syrénhäcken har blivit planterad!
Jag hade beställt 15 plantor vit syrén, men det fanns bara 10 kvar och det var nog ganska bra, för jag tycker att de står ganska tätt.
Det var en hel del jobb med att plantera häcken.
-Gräva ur ett ordentligt dike 50x50cm, minst.
-Fylla på med ny, bättre jord
-Gödsla, vattna
-Sätta plantorna
-Upptäcka att jorden tagit slut, köra och köpa mer
-Fylla på med mer jord
-Vattna igen
-Ta bort all jord/grus som tidigare låg i diket. Som tur är skulle den inte så långt, bara några meter. Vår gräsmatta är väldigt ojämn och allra värst är det där bersån skall anläggas, så det var bara att fylla ut där.
-Vi fyllde ut ojämnheterna med grus/jord och täckte sen med bättre jord innan vi skulle så gräs. Tyvärr så räckte inte jorden till hela området, så nu blir det att köpa ännu mer jord...

Det vita bandet längs syrénhäcken är för att hålla barn och annat oknytt borta från att springa rakt igenom och trampa ner. Inte mycket till hinder, men jag hoppas att det kan fungera som en påminnelse.


Här är en bild på rabatten vid det blivande staketet. Jag hade hoppats att vi skulle ha hunnit någonstans med detta i helgen, men inte...
Nu har vi åtminstone alla delar hemma. De närmaste två veckorna jobbar jag jättemycket. Många kvällspass, så det kommer inte att bli så mycket gjort nu heller. Ja ja, växterna är ju planterade i alla fall. Klematisen har fått bambupinnar som stöd i väntan på ett staket att klättra på.

Jag var ute i flera omgångar och tog bilder. När jag kom in efter första omgången var jag ganska nöjd med bilderna, MEN...
...oj vad mycket skräp vi hade liggande. En balja här, en rullebör (=skottkärra) där. Én räfsa på ett ställe, ytterligare en balja på ett annat. Det fick bli en snabb städning innan jag gav mig ut på en ny fotorunda. Intressant att vissa saker kan bli så tydliga på foton.

Jag avslutar med några bilder på blommande växter.
Mina aklejor som översvämmar rabatten. Det gör ont i mig att behöva ta bort så vackra blommor, men annars tar det nog över helt. Jag hittade nytt hem till de plantor jag tvingades rensa bort förra veckan.
Sist idag en blommande näva - årets första. Förra året grävde jag upp den stora nävan jag hade, delade den och planterade ut i min långa lila rabatt tillsammans med purpurklätt, aubretia och blåsvingel. De flesta av dessa plantor inköpta via tradera. Där kan man hitta lite av varje. Fynd?
Tja, det vet man ju inte förrän man fått dem, men både mina aubretior och purpurklätt är jättefina. Blåsvingeln är ganska ynklig, men det blir kanske bättre med åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar