torsdag 16 februari 2012

Snövintrar

När vi pratar om de senaste årens vintrar så är vi ju alla (även jag) övertygade om att snön kom i november och låg kvar halvmeterdjup till långt in i mars. Men av en händelse tittade jag häromdagen på bilder från förra året och upptäckte att så var det inte alls, åtminstone inte här i södra Skåne. Det hjälper inte att jag försöker berätta detta - för alla - även våra grannar hade halvmeterdjup snö från november till mars...
Här kommer i alla fall några bilder.
Den 31 januari 2011, snön ligger vit, även om det inte är så mycket som ½m. Och under buskarna kan man se lite barmark.
Den 5 februari 2011. Isarna smälta, snön borta. Men en ordentlig översvämning.
Den 13 februari, körsbärsträdets knoppar förevigade, och i bakgrunden kan man se gräsmattan. På de ställen vi haft ordentliga snöhögar ligger en del snö fortfarande kvar.
Den 26 februari var det åter dags att skotta lite.
Här, den 6 mars kan man också se att all snö är borta. Man kan också se vår galna katt som gör allt för att vara nära, hela tiden.

Läste lite tillbaka på bloggen. Här hos oss (strax öster om Lund) kom våren förra året runt den 10 mars. Den meteorologiska våren alltså, med en dygnsmedeltemperatur på över 0 grader, 7 dygn i sträck (och det ska vara efter den 15 februari). Idag är det den 16, så nu kan våren komma! Enligt nedanstådende lilla utdrag så kommer den på onsdag om den uppträder "normalt".

Här är ett litet utdrag från SMHI´s sida:

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.


Några exempel på när våren normalt brukar anlända:
Kiruna 1 maj
Östersund 11 april
Stockholm 16 mars
Malmö 22 februari


Definitionen ovan lämpar sig bäst för medelvärden beräknade över många år. För ett enskilt år med stora svängningar i temperaturen används en något annorlunda definition.
Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.


SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är normalt tiden för högvintern i sydligaste Sverige.

1 kommentar:

  1. Ja, det är konstigt hur fort man glömmer. Tack för att du påminner om att våren alldeles snart är här. Är så glad att jag bor i Skåne! Kram Hanna

    SvaraRadera