onsdag 22 februari 2012

Växthus - eller inte?

Ja, självklart vill jag ha ett växthus - det vill väl alla trädgårdstokiga?
Eller...?
Jo...ibland...självklart...kanske...nja...eller?

Jag velar och velar.
Vissa dagar - ingen tvekan - jag bara MÅSTE ha ett växthus. Lagom stort, där ska vara plats för odling (såklart); Lite vindruvor, några tomater, chili. Men också plats att sitta och bara mysa. Lite fika regniga dagar.
Men - orkar jag sköta ett växthus? Det är ju en del jobb med vattning och vädring mm.

Försöker väga fördelar mot nackdelar.
Det brukar i alla fall leda till att jag börjar bläddra runt bland växthusförsäljarnas sidor på nätet.
Jag ser ju snabbt vad jag skulle vilja ha samtidigt som jag ungefär lika snabbt inser att det alternativet kanske inte är det optimala här i min trädgård med dessa förutsättningar.

Hur smart är det egentligen att ställa ett glashus i en trädgård med bollspelande barn? Dessutom ligger trädgården mitt i skogen med fallande grenar varje vinter/höst/vår. Hur smart är det?
Om vi vänder på det och ser det ur en mer praktisk synvinkel; det vore kanske bäst med ett lite mindre växthus gjort av någon kanalplast?Men hur mysigt är det att sitta och fika i?
Jaha, inte alltid teori och praktik passar ihop...

Kanske vi skulle ta och bygga ett  själva?
Ha ha ha, vi som knappt klarar av att sätta upp en lampa så den hänger rakt...

Nej, här får vi nog fundera lite till. Vända och vrida på tankar och åsikter, på fördelar och nackdelar.

Och fram tills vi tar ett beslut får det nog bli ett växthus av denna variant, bara för att kunna förodla litegrann i alla fall.

Alla dagens bilder lånade från www.bygghemma.se
Vad tycker ni som läser?
Kan jag få några goda (eller avskräckande) råd?

3 kommentarer:

 1. Kan inte ge dig några råd alls, men däremot går jag i precis samma funderingar som du... Jag vill så gärna ha ett växthus, men även här finns vilda barn och jag har dessutom inte plats just nu för något större än ett litet väggväxthus. Kanske borde man vänta och skaffa ett rejält växthus när barnen blivit större? Men så kommer den där längtan över mig om och om igen. Snart köper jag ett, det får bära eller brista! Lycka till med dina funderingar och hoppas att någon erfaren läsare kan råda dig. Kram!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag nog lite dålig koll på hur mycket du odlar en vanlig sommar men om du har tomat i kruka eller i växthus spelar ju ingen roll tidsmässigt sett. Vattna här eller där menar jag.
  Att ett växthus skulle ta tid har jag aldrig sett det som. Däremot finns det mycket annat som tar tid FRÅN växthuset. Som tvätt, städ, handling och andra ärende.
  Men vi är ju olika och vill olika med vår tid.
  Det finns många olika typer av växthus (som du ju säkert sett när du tittat runt). Vårt är hemmabyggt av hopaplock. Vi köpte några lecablock och lite trä till stommen men resten återanvändes eller fick vi från andra som hade saker över.
  Kanalplast är bra som tak tycker jag men jag vill ha glas på sidorna som jag ser ut.
  Vår son var två år när vi satte upp första lilla växthuset och han har spelar mycket fotboll här. En ruta gick sönder under alla år (han är snart 16 nu)och då var det en kastad mindre boll som hamnade fel.
  Jag har bara positiva erfarenheter av de två växthus jag haft/har!

  Lycka till med ditt val!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej, klart du ska köpa växthus, du kan välja kanalplast i taket och sidor som är mot skogen. Sen kan du sätta upp armeringsmatta med klematis i som skydd mot bollar. Tips, köp ett stort annars ångrar du dig! Ulrika

  SvaraRadera